Wegzakkende huizen kosten verhuurder duizenden euro's per woning: 'Kosten nemen alleen toe'

ZEVENAAR - In Zevenaar gaat woningcorporatie Baston Wonen het verzakken van huizen tegen door palen in de grond te boren. Dat moet de fundering verstevigen. Doordat er bij de bouw nooit is geheid en de huizen op kleigrond staan, verzakken de woningen door de droogte van de laatste jaren steeds meer. Voor Baston is deze aanpak een enorme kostenpost, maar vooralsnog wel de enige oplossing tegen scheuren die echt lijkt te werken.

Bij een hoekhuis aan de Zonegge in Zevenaar worden dertien metalen palen diep de grond in gedraaid tot op de vaste bodem.

"Die palen zorgen ervoor dat de woning niet verder kan verzakken", legt funderingsdeskundige René van Kammen uit. "Het is een flinke klus". Hij staat met zijn laarzen in de modder en zorgt er samen met zijn collega in de kraan voor dat de palen één voor één diep genoeg de grond in gaan.

Duurzaam funderingssysteem Zevenaar

'Zien dat het werkt'

"Het mooie van dit systeem is dat we het later nog kunnen bijstellen", legt Otto Koops van Wildvank Gevelspecialisten uit. "We doen dit nu een paar jaar en we zien dat het werkt." Projectleider Albert van Rangelrooy van Baston kan dit beamen: "Ik ben onlangs bij het huis gaan kijken waar we de pilot hebben gehouden en zelfs na de droogte van de afgelopen drie maanden zijn er geen klachten. Dat geeft aan dat we op de goede weg zijn. "

Alles heeft Baston Wonen al geprobeerd, net zoals veel particuliere huiseigenaren. "We hebben de huizen water gegeven, we hebben drainagebuizen aangelegd, maar ja als er geen druppel regen valt, heb je daar ook niks aan. "

Medewerkers Bert en Rene

Enorme kostenpost

Baston Wonen heeft momenteel zo'n 200 huurwoningen in Zevenaar die enige vorm van schade hebben door verzakking. Eerst worden de zwaarst getroffen huizen aangepakt. "We monitoren dat zorgvuldig. Vaak hebben huizen niet alleen aan de buitenkant schade, maar ook van binnen. Badkamertegeltjes vallen naar beneden, of ramen en deuren sluiten niet meer goed. Dat is bij dit hoekhuis ook het geval. Hopelijk stopt na deze ingreep de verzakking en kunnen we de schade ook herstellen zonder dat de scheuren weer terugkomen", aldus Van Rangelrooy.

De rigoureuze aanpak is wel enorm kostbaar. "Het verschilt, maar zeg maar zo ongeveer tussen de 15.000 en 28.000 euro per woning. Dat geld zouden we liever aan iets anders voor de huurders

Terugkijken?

Direct informatie aanvragen?

Wilt u uw verzakking laten herstellen door Duurzaam Funderingsherstel? 

Pijl

 

© 2022 Duurzaam Funderingsherstel | Privacy Statement | Algemene voorwaarden Webdesign en ontwikkeling door: Forresult