Home / Kennisbank / Subsidie funderingsherstel aanvragen doe je zo
Subsidie funderingsherstel aanvragen doe je zo
Heeft u last van scheuren in uw muren, verzakking van vloeren of deuren die niet meer goed sluiten? Grote kans dat u zich verdiept in de mogelijkheden rond subsidie funderingsherstel. De kosten van funderingsherstel kunnen flink oplopen. Daarom willen veel huiseigenaren weten of subsidie funderingsherstel een optie is. U staat er niet alleen voor: ieder jaar maken duizenden huishoudens gebruik van subsidie of speciale leningen. Maar hoe werkt dat precies? Hieronder vindt u alles wat u moet weten.
Hoe werkt subsidie funderingsherstel in Nederland
Subsidie funderingsherstel is in Nederland vooral lokaal geregeld. Dat betekent dat niet iedere gemeente dezelfde mogelijkheden biedt. Sommige gemeenten hebben een eigen subsidieregeling. Andere werken met een lening of nemen deel aan het landelijke Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Het kan ook zijn dat uw gemeente (nog) geen regeling heeft.
Komt u in aanmerking voor subsidie funderingsherstel? Dit hangt meestal af van deze punten:
- Uw woning heeft aantoonbare funderingsschade (meestal vastgesteld door een onafhankelijk funderingsonderzoek).
- U bent eigenaar en bewoner van het pand.
- De woning staat in een gemeente met een subsidieregeling of die deelneemt aan het landelijke fonds.
- Het herstelplan voldoet aan de technische eisen van de regeling.
Let op: de precieze voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk altijd op de website van uw gemeente of het Fonds Duurzaam Funderingsherstel voor de actuele eisen.
Stappenplan subsidie funderingsherstel aanvragen
Veel mensen vragen zich af: waar begin ik?
Een succesvolle aanvraag subsidie funderingsherstel bestaat meestal uit de volgende stappen:
Start met een funderingsinspectie
Subsidie funderingsherstel is alleen mogelijk als er sprake is van aantoonbare schade. Hiervoor is een funderingsinspectie door een gecertificeerd bureau nodig. DFH kan deze inspectie snel en deskundig uitvoeren. U ontvangt een rapport dat geschikt is voor uw subsidieaanvraag.
Check de mogelijkheden bij uw gemeente
Niet iedere gemeente heeft een subsidie funderingsherstel. Zoek op de gemeentelijke website naar “funderingsherstel subsidie” of neem contact op met het loket Wonen of Bouw. Vraag specifiek naar de voorwaarden, het beschikbare budget en de maximale vergoeding.

Verzamel uw bewijsstukken
U heeft voor de aanvraag meestal het volgende nodig:
- Funderingsrapport van een gecertificeerd bureau
- Een offerte voor het herstelwerk
- Bewijs van eigendom (bijvoorbeeld een kadastraal uittreksel)
- Soms foto’s van de schade
Dien uw aanvraag op tijd in
Subsidie funderingsherstel werkt vaak volgens het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Houd rekening met deadlines en het beschikbare budget. Een complete aanvraag vergroot uw kans op succes.
Wilt u meer weten over funderingsinspectie of herstel?
Heeft u funderingsproblemen en wilt u weten waar u staat? Vraag vandaag nog een funderingsinspectie aan bij Duurzaam Funderingsherstel. Zo krijgt u snel duidelijkheid over de staat van uw fundering en beschikt u direct over de rapportage die nodig is voor een aanvraag subsidie funderingsherstel. Meer weten of direct een afspraak maken? Neem gerust contact op. U staat er niet alleen voor!
Funderingsinspectie
Vraag vrijblijvend informatie aan
Wilt u uw verzakking laten herstellen door Duurzaam Funderingsherstel? Of heeft u aanvullende vragen en wilt u een inspectie laten uitvoeren? Wacht vooral niet te lang. De schade kan namelijk verergeren met de tijd, hierdoor kunnen de kosten oplopen. Onze experts staan klaar om een uitgebreid funderingsonderzoek voor u uit te voeren.
Vul het formulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op.
Liever zelf contact opnemen?
Bel ons op: 088 – 111 25 00
Of mail naar: info@duurzaamfunderingsherstel.nl

“Heeft u te maken met een verzakt huis, een verzakte aanbouw of uitbouw en wilt u een inspectie laten uitvoeren? We helpen u graag!”
Veelgestelde vragen over subsidie funderingsherstel
Nee, dit hangt af van uw situatie en de regeling in uw gemeente.
In sommige gevallen wel. Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel biedt bijvoorbeeld een lening als uw gemeente geen subsidie heeft.
Ja, een erkend funderingsrapport is vrijwel altijd verplicht bij uw aanvraag.
Bij veel regelingen wel, en soms wordt het zelfs aangemoedigd.